vineri, 27 martie 2015

Avantaje şi dezavantaje în instruirea asistată de calculator

Avantaje:



  • Mari posibilităţi de transmitere de noi conţinuturi
  • Tratarea interdisciplinară a conţinuturilor
  • Interactivitate intensă
  • Implicarea elevilor în rezolvarea unor probleme complexe
  • Permite simularea unor procese sau fenomene naturale
  • Se oferă feed-back imediat – sunt oferite rezultatele şi progresele imediat obţinute, semnalează erorile ivite, facilitează corectarea greşelilor
  • Este stimulată învăţarea şi este întreţinută motivarea
  • Se oferă o altă perspectivă a individualizării instruirii; este permisă adoptarea unui ritm propriu în instruire; apare o autonomie în învăţare
  • Dezvoltă perspicacitatea, atenţia, distributivitatea şi creativitatea
  • Utilizarea eficientă a timpului în instruire şi rapiditate
  • Implicarea activă a resurselor umane şi utilizarea metodelor active

Dezavantaje:
  • Componenta hardware este foarte costisitoare
  • Componenta software este şi ea costisitoare şi nu poate fi întotdeauna testată înainte de achiziţionare
  • Insuficienta instruire a resursei umane, fie profesori, fie elevi
  • Programa şcolară este foarte strictă şi nu permite alocarea de timp suficient instruirii asistate de calculator
  • Comunicarea elevilor are de suferit: se pierde obişnuinţa discuţiilor, capacitatea de a argumenta un subiect, se reduce capacitatea de exprimare verbală
  • Apare o izolare a elevului faţă de profesor şi colegii săi; relaţiile sociale şi umane sunt diminuate
  • Nu toţi elevii agreează o astfel de instruire; dacă se au în vedere stilurile de învăţare, cei cu stil practic preferă această metodă




Scrisoare scrisa catre mine... viitor cadru didactic in secolului XXI




Pentru tine, viitor cadru didactic       
 
Am inceput aceasta scrisoare de cateva zile bune...si pana ieri am reusit sa scriu doar titlul. Nici acum nu sunt convinsa daca acest titlu este demn de tine.
Vei reusi tu, sa fii un cadru didactic bun?  De fapt nu cred ca exista bun sau rau, dar mereu te lupti pentru perfectiune ca apoi sa iti dai seama ca nu esti pe delpin multumita.

Si vrei cu tot sufletul tau sa fii acolo, sa controlezi tot, sa actionezi perfect, sa te comporti conform cerintelor, sa respecti programa, sa multumesti directorul, inspectorul, parintii, colegii, dar tot exista ceva sau cineva, care sa te critice si pentru asta ai nevoie de multa rabdare si incredere in fortele proprii.

Stii, timpul se scurge foarte repede, iar tu nu poti sa ramai in urma, trebuie sa fii la zi cu toate cerintele si noile tehnologii, pentru ca noua generatie are o alta inclinatie decat ai avut-o tu la timpul tau. Nu e usor, dar nu este nici imposibil.

Astazi profesorul tau de la Metodologia cercetarii ti-a dat de gandit. Ce ai face daca s-ar scoate scrisul de mana din scoli? Cum mergi tu in fata clasei si le spui copiilor :’’Copii astazi invatam sa scriem. Scoateti tabletele, intrati pe tastatura si apasati pe primul buton. Felicitari! ati invatat sa scrieti litera A” … nu, nu merge asa. Sunt convinsa ca aceasta hotarare nu este asa din pura intamplare, nu a venit unul si a zis: “Oameni buni, eu zic sa nu mai scriem de mana ca nu mai am eu chef! ”. 
Probabil are un efect benefic si prefer sa ma limitez doar la atat deoarece nu m-am documentat indeajuns in aceasta privinta.

Cu alte cuvinte, draga mea, mai am doar cateva sa-ti spun. Sa fii un cadrul didactic in secolul XXI nu este nici usor, nici greu. Ai nevoie de multa incredere in tine, de curaj, rabdare si multa creativitate.
Cu drag ale tale ganduri



marți, 24 martie 2015

Instruirea asistată de calculator (IAC)




Instruirea asistată de calculator (IAC) reprezintă o metodă didactică sau o metodă de învăţământ , care valorifică principiile de modelare şi analiză cibernetică a activităţii de instruire în contextul noilor tehnologii informatice şi de comunicaţii , caracteristice societăţii contemporane .


Sinteza dintre resursele pedagogice ale instruirii programate şi disponibilităţile tehnologice al calculatorului (sistemului de procesare a informaţiei) conferă acestei metode didactice calităţi privind:
  •   informatizarea activităţii de predare
  •  învăţare–evaluare ;
  •  îmbunătăţirea IAC prin intermediul unor acţiuni de : gestionare , documentare, interogare ;
  •  simulare automatizată interactivă a cunoştinţelor şi capacităţilor angajate în procesul de învăţământ conform documentelor oficiale de planificare a educaţiei .




Metoda IAC este înglobată în ansamblul complex de tehnici şi strategii didactice interactive. Software-ul educaţional, produsul instruirii asistate de calculator, nu vizează hotărâtor modificarea conţinutului didactic.


 Aplicat în diferite parcursuri operaţionale (individuale, grupale, frontale, intra- şi extraşcolare), soft-ul educaţional diversifică activitatea didactică, modifică rolul profesorului, favorizează dobândirea competenţelor teoretice şi practice în învăţare. De asemenea, randamentul produsului educaţional este desemnat de calitatea şi multi-funcţionalitatea acestuia.

Prin învăţarea cu ajutorul tehnologiei se urmăreşte acordarea unui control sporit asupra învăţării elevului, prin care acesta îşi asumă responsabilităţi cu privire la ceea ce învaţă, a modului în care învaţă şi a momentului în care decide să înveţe.






 O consecinţă a acestei practici o reprezintă necesitatea ca elevul să îşi asume o responsabilitate ridicată în contextul învăţării. Ei trebuie să conştientizeze faptul că persoana care predă la clasă nu le va mai spune ce, cum, unde şi când să gândească, şi că a sosit momentul ca ei să înceapă să o facă.

 IAC se bazează pe activitatea practică drept sursă principală a cunoaşterii (învăţarea prin descoperire), pe orientarea prioritară a procesului educativ spre satisfacerea intereselor şi trebuinţelor de cunoaştere ale celui care studiază, pe necesitarea organizării de către tutore a unui mediu care să stimuleze activitatea şi interesele spontane de cunoaştere ale elevului.

 Consecinţe pedagogice ale IAC
 Acomodarea încă din ciclul primar cu tehnica de calcul influenţează educarea intelectuală a elevilor, prin:
Stimularea interesului faţă de nou. Educaţia asistată de calculator se bazează pe implicarea interactivă a elevului în acţiunea de prezentare de cunoştinţe, captând atenţia subiectului şi eliminând riscul plictiselii sau rutinei.
 • Stimularea imaginaţiei. Pornind de la jocul pe calculator, elevul dezvoltă abilităţi de utilizare, imaginaţie şi viteză de reacţie într-o prezentare grafică atractivă, ajungând mai apoi la maturitate, ca student, el începe să utilizeze calculatorul pentru a-şi crea propriile programe cu cerinţe specifice.
Dezvoltarea unei gândiri logice. Descompunerea unei teme în etape de elaborare organizate secvenţial, precum şi organizarea logică a raţionamentului, aduc câştig în profunzimea şi rapiditatea judecării unei probleme.
Simularea pe ecran a unor procese şi fenomene, altfel costisitor de reprodus în laborator, ajută la înţelegerea acestora.
Îmbunătăţirea eficaţităţii actului de predare prin exemplificări numeroase.
Pregătirea intelectuală a generaţiei tinere prin autoeducaţie. 
Elevul învaţă în propriul ritm, fără stres şi emoţii care pot să-i schimbe comportamentul.
Evaluarea reală a soluţiilor şi a rezultatelor obţinute.

Noţiuni şi concepte utilizate în IAC Sistemul IAC (Instruire Asistată de Calculator) este un mediu integrat hardware-software destinat interacţiunii dintre cei care deţin un sistem de cunoştinţe şi cei care doresc să beneficieze de acestea, în vederea asimilării active de informaţie, însoţită de învăţarea de noi operaţii şi dobândirea de noi deprinderi.




Încă de la cele mai fragede vârste, instruirea asistată de calculator este un instrument viabil în procesul educaţional.
Programul de instruire reprezintă un mediu în cadrul IAC, unde fiecare elev este tratat diferit în funcţie de particularităţile sale, şi presupune parcurgera unor secvenţe, în ritmul propriu al fiecăruia.

E-learning-ul reprezintă un instrument strategic în procesul de învăţare. 
Testarea electronică, ca şi componentă sau serviciu de e-learning, nu este doar un mod de evaluare a cunoştinţelor, ci şi un mod de creare de noi cunoştinţe. 
În 2013, proiectele româneşti de e-Learning au fost recunoscute pentru calitatea lor la nivel internaţional. Astfel, la două mari competiţii internaţionale de profil, - International Project Management Association (IPMA) şi World Summit Award (WSA) - echipele româneşti au primit nu mai puţin de trei premii. Acestea reflectă optimizarea proceselor educaţionale prin prisma exigenţelor societăţii cunoaşterii, despre incluziunea în materie de educaţie şi despre dezvoltarea de platforme şi portaluri educaţionale destinate elevilor de pretutindeni.



        Trebuie reţinut faptul că prin răspândirea şi diversificarea IAC rolul dascălului va suferi modificări. 
Cadrul didactic se va degreva treptat de activitatea de rutină, dar obligaţiile sale se amplifică prin faptul că va trebui să realizeze noi aplicaţii soft ori să creeze proiecte de programe şi să le adapteze la cerinţele actului educativ.
         Procesul educaţional se va descentraliza, transformându-se dintr-un sistem centrat pe profesor într-unul centrat pe subiecţi.                Dar, oricât de complexe ar fi programele, profesorul rămâne elementul esenţial în procesul de predare-învăţare.

Bibliografie: 
***, Intruire asistată de calculator – Suport de curs, Universitatea din Craiova, 2013, resursă on-line la adresa http://cis01.central.ucv.ro/iac/suport_curs.php accestă la data de 19.10.2013
iota.ee.tuiasi.ro/~aadascal/curs_iac/IAC_Manual_Draft.pdf