marți, 2 iunie 2015

Analiza SWOT

Analiza SWOT

Analiza SWOT a manualului digital Comunicare in limba romana” pentru clasa I
PUNCTE TARI:
Manualul este interactiv si distractiv, dimensiunile sunt reduse, este stimulata creeativitatea,  capteaza atentia cu ajutorul elementelor video/audio, este adaptat particularitatilor de varsta,are teste de evaluarea la sfarsitul fiecarui capitol.
PUNCTE SLABE:
Unele clipuri ii pot plictisi pe unii copii;
Videoclipurile au o durata scurta
OPORTUNITATI:
Dezvolta abilitatile de utilizare a tehnologiei;
Pot profesa ca viitori IT-isti;
Jocul este principala metoda de invatare;
Invatarease realizeaza mai usor.

AMENINTARI
Pot aparea tulburari de vedere, sau de cap
Lipsa competentelor didactice in randul cadrelor didactice;
Nu toate scolile dispun de materialele necesare





luni, 1 iunie 2015

Cursul 4 FLIPPED CLASSROOM (FC)

      Ce este metoda (FC)?
Metoda fc, se refera la inversarea localizarii a unor activitati din procesul de predare – invatare traditional: predarea – se desfasoara “acasa”; rezolvarea “temelor”, adica activitatea practica – se desfasoara in clasa, sub indrumarea profesorului care poate interveni in ajutorul elevului /studentului.
Predarea care se facea in mod normal in clasa de către profesor, acum se relizeaza cu ajutorul unor lectii video inregistrate de profesor. Desigur ca nu toti suporta acest model pedagogic insa eu consifer ca este foarte eficient.
 Etape in implementarea FC:
  1. Decideci care este si subiectul la care vezti aplica "FC";
  2. Alegeti tehnoloigia;
  3. Decideti unde veti publica fisierele video;
  4. Producerea secventelor video;
  5. Monitorizarea activitatii studentilor;
Succestul aplicarii metodei "FC" va conduce la reconfigurarea activitatilor desfasurate in clasa si acasa.
Activitatea din clasa va fi folosita pentru:

a) diseminarea si omogenizarea cunostintelor si abilitatilor (“skills”)
b) evaluare (“assessment”)
c) motivare, incurajare, cresterea increderii si a respectului de sine etc.
d) eliminarea barierelor in invatare (furnizarea de resurse, diferentiere, sprijin)
e) sprijin pentru a invata sa inveti
f) altele (...din experienta Dvs!)


Activitatea de “acasa” va fi folosita pentru:

a) aprofundarea subiectului sau extensia acestuia
b) consolidarea aspectelor practice
c) recapitularea /reluarea activitatilor de la scoala
d) compensarea lipsei de efort din timpul clasei
e) reflectie asupra ce stie si ce intelege intelege
f) partajarea informatiilor (achizitiilor de invatare) cu adultii
g) a insista asupra unor aspecte care “par de neinteles”
h) a demonstra importanta subiectului studiat
i) a demonstra cat de buna este scoala
        

Cursul 3 Learning Management System (LMS)

      Ce este LMS?
LMS este o aplicație software pentru administrarea, documentarea,urmărirea /inregistrarea, raportareași livrarea de cursuri in format e-learning sau de programe de formare.
     Cu ce se ocupa LMS?
LMS se ocupa de toate spectele procesului de invatare, el urmareste atingerea obiectivelor de invatare sau de formare individuala.
      Astfel, prima implementare la Departamentul CREDIS al Universitatii din Bucuresti. In perioada 2003-2013, a a fost proiectat, implementat si folosit cu deosebit succes un sistem LMS “home-made”: coordonator prof.univ. Bogdan Logofatu, programator (genial!) Luca Corcotoi. Aceasta realizare a fost mentionata de presa locala (RO) si a fost prezentata la conferinte internationale.
      Cerinte pentru LMS:

  • posibilitatea utilizatorului de personalizarea a interfetei;
  • permiterea accesuluide pe diferite diapozitive(laptop, tablete, telefoane inteligente etc);
  • aplicatii pentru BYOD;
  • posibilitati de auto-evaluare.


Cursul 2 "Pedagogia in sec. XXI"

Competente pentru " societatea informationala".

          Problema compeentelor profesorilor in domeniul TIC pare a fi normala intr-o "Societate Informationala". Insa la inceput inca nu era bine definit conceptu de "Societate Informationala"
Documentul “UNESCO ICT COMPETENCY FRAMEWORK FOR TEACHERS”, a avut ca scop imbunatatirea competentelor profesorilor. Ei ii ajuta pe elevi sa dovedeasca creativitate in utilizarea TIC pentru a se integra in societate si nu in ultimul rand in campul muncii.
          Taxonomia Bloom in sex XXI, in educaie, este invocata in legatura cu clasificarea obiectivelor de invatare.
Asadar, un obiectiv al taxonomiei lui Bloom a fost de a motiva educatorii sa abordeze educatia in mod holistic incluzand ca principale domenii:

  • domeniul cognitiv; 
  • domeniul afectiv ;
  •  domeniul psihomotor.
Conceptul de I-Curriculum se refera la cunostintele si abilitatile necesare pentru a lucra in era digitala.
Conceptul de E-Curriculum se refera la capacitatea de adaptatre si de utilizare a tehnologiei.



Cursul 1 "Studentii in secolul XXI"

Nativii vs imigrantii digitali.

           Nativii digitali sunt persoanele care s-au nascut in timpul sau inaintea introducerii tehnologiei digitale iar imigrantii sunt persoanele care s-au nascut inaintea aparitiei tehnologiei digitale.
Despre nativii digitali  putem spune ca sunt "contaminati" de tehnologoie, ei incep de la varsta foarte fragede sa utilizeze tehnologia iar principalii vinovati sunt parintii
           Stundentii, in mod special sunt legati de tehnologie,  deoarece ei detinem chiar mai multe mai multe diapozitive pentru utilizarea internetului. Ne folosim de acesta in scop educational, dar si pentru divertisment.

 Mai jos voi enumera cele 7 abilitati pe care trebuie sa le aiba studentul pentru o integrare activa in societate:
1. Gandirea critica si rezolvare a problemelor;
2. Colaborarea in retelele si de conducere de influenta;
3. Agilitatea si adaptabilitate;
4. Initiativa si  entrepreneuralism;
5. orala si scrisa eficienta;
6. Accesarea si analiza de inforamatii;
7. Curiozitatea si imaginatie

Learning how to learn [saptamana 3]

Jurnal reflexiv
Procrastination and memory (amanarea si memoria)
In aceasta saptamana am invatat cat este de usor  sa indeplinim diferite sarcini daca avem la indemana o lista cu acestea. De retinut este ca lista sa continan nu mai mult de 6 obiective pe care ni le propunem. Un aspect important il detine recompensa care este obligatorie doar daca am reusit sa finalizam ceea ce ne-am propus sa facem. Barbara sustine ca recompensa este motivationala si din acest motiv trebuie sa ne recompensam la final.

Se pune accent ca obiectivele mai dificile sa se indeplineasca dimineata deoarece pe parcursul zilei intervine oboseala. Barbara mai specifica ca persoana sa nu se gandeasca la rezultat ci mai degraba la proces. Daca ne vom gandi la rezultat va interveni procrastrinarea si incepem sa amanam sarcinile propuse. Ea aduce in discutie tehnica promodoro pentru a ne ajuta pe noi insine sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus.

Learning how to learn [saptamana 2]

Jurnal reflexiv

In ce-a de-a doua saptamana am invatat despre importanta impartirii materialului in mai multe segmente.Asa cum ne arata in imaginea de mai jos. Sa ne imaginam ca fiecarui segment ii corespunde o piesa de puzzle, astfet cand imbilam piesele de puzzle ne iese un intreg. Invatarea se produce mai repede creandu-se noi legaturi intre informatiile noi si cele vrechi, acumulate dealungul timpului. Acest proces se numeste transfer.

Barbara mentioneaza ca este suficient sa citim doar titlurile paragrafelor sau capitolele
pentru a ne putea da seama despre ce este vorba, fara a parcurge intreg materialul. Mai pe scurt, un titlu este ca un fel de mini rezumat al continutului acestuia.
Ea mai spune ca este suficient sa subliniem un cuvant si nu tot paragraful pentru a intelege despre ce este vorba. Aici pot spune ca intervine si memoria vizuala care ne ajuta foarte mult.

Am aflat ca acetilcolina “ Substanță organică secretată de terminațiile fibrelor nervoase” (by DEX) afecteaza concentrarea si procesul de invatare;serotonina “Substanță prezentă în celulele tractului gastro-intenstinal, în creier”(by DEX) influenteaza comportamentele si viata sociala si dopamina „o substanță care transmite informatia între neuronii creierului” (by wikipedia).

Learning how to learn [saptamana 1 ]

Jurnal reflexiv
1.png
Din primul video de pe platforma COURSERA : “Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects” am aflat niste lucruri foarte interesante despre modul de functionare a creierului nostru.
In acest video ne sunt prezentate doua moduri de gandire fundamental diferite numite “Concentrat” si “Difuz” .Se pare ca este dovedit stiintific caci, cu cat cunoastem mai multe din lucrurile de baza ale functionarii creierului, cu atat mai mult putem invata mai usor si sa fim mai putin frustrati.
Voi incepe prin a vorbi despre concentrare.Cred ca majoritatea dintre noi am fost pusi sub un astfel de proces si cel mai bun exemplu, este atunci cand mama iti spunea mereu: “Concentreaza-te putin aici! ca nu mai iesi afara daca nu termini temele” si sigur ca incercai sa te concentrezi asupra temei pentru ca nu prea aveai alte variante. Atunci cand ne concentram, ne axam asupra unui singur lucru si aici revin la exempul de mai sus “temele pentru acasa”. Ai de rezolvat exercitiile la matematica si te concentrezi atat de mult incat nu iti mai seama de unde ai plecat, de ce nu ti-a iesit rezultatul corect si unde ai omis ceva ,nu trebuie sa te panichezi pentru ca aici intervine gandirea difuza, cea care te ajuta sa privesti in ansamblu si sa revii la asa zisa ”linie de plutire”.
Gandirea difuza este putin mai lejera ,as putea spune. Desi nu suntem asa familiarizati precum suntem cu procesul de concentrare, ne folosim de ea atunci cand ne asteptam mai putin. Adica : nu am reusit sa rezolv exercitiul la matenatica cu fractii, m-am concentrat, am incercat de nenumarate ori ,insa tot nu i-am dat de capat si fac o pauza. Ei bine in acea pauza s-ar putea sa iti dai seama ce anume ai omis (ai calculat fractiile fara a doua rasturnata? ei bine cred ca asta era problema) asa ca imediat ce acest gand ti-a trecut prin minte reiei exercitiul si observi ca totul a decurs bine pana la final.
Atunci cand intervine gandirea difuza poti privi in ansamblu, creierul parca este mult mai aerisit , iar lucrurile devin mai clare.Tot in acest video am mai invatat ca nu ne putem folosi de aceste doua moduri de gandire in acelasi timp, deoarece atunci cand gandesti intr-un anumit mod se pare celelat mod este limitat de primul mod si invers.

In viata de zi cu zi mi s-a intamplat adesea sa aman anumite lucruri, dar nu mi-am pus niciodata intrebarea “De ce am tendinta sa fac asta?”, se pare ca raspunsul l-am gasit in acest filmulet. Evit adesea sa fac lucruri care nu imi sunt pe plac sau nu am chef ,pur si simplu si de aceea aleg varianta cea mai simpla, aman pe alta data.
 Asadar,Barbara Oakley ne vrbeste despre tehnica Promodoro, ( o metoda de gestionare a timpului) aceasta tehnica  ne ajuta sa combatem amanarea si pentru a realiza acest lucru ne folosim de cativa pasi:
1.   alegera sarcinii pe care o avem de rezolvat;
2.   setarea cronometrului la 25 de minute;
3.   concentrarea asupra sarcinii si eliminarea factorilor distractori;
4.   premierea;
promodoro.png
In video Barbara ne mai vorbeste despre „Spaced repetition” care este o tehnica ce implica repetarea progresiva la inceput iar apoi din ce in ce mai rar.
Am aflat ca atunci cand citim o lectie inainte de a ne pune la somn, retinem mai bine ceea ce am invatat. Somnul ajuta creerul sa faca legaturi intre informatiile cele noi si cele vechi, iar pentru imbunatatirea memoriei trebuie sa facem miscare, exercitii fizice.

vineri, 27 martie 2015

Avantaje şi dezavantaje în instruirea asistată de calculator

Avantaje:



  • Mari posibilităţi de transmitere de noi conţinuturi
  • Tratarea interdisciplinară a conţinuturilor
  • Interactivitate intensă
  • Implicarea elevilor în rezolvarea unor probleme complexe
  • Permite simularea unor procese sau fenomene naturale
  • Se oferă feed-back imediat – sunt oferite rezultatele şi progresele imediat obţinute, semnalează erorile ivite, facilitează corectarea greşelilor
  • Este stimulată învăţarea şi este întreţinută motivarea
  • Se oferă o altă perspectivă a individualizării instruirii; este permisă adoptarea unui ritm propriu în instruire; apare o autonomie în învăţare
  • Dezvoltă perspicacitatea, atenţia, distributivitatea şi creativitatea
  • Utilizarea eficientă a timpului în instruire şi rapiditate
  • Implicarea activă a resurselor umane şi utilizarea metodelor active

Dezavantaje:
  • Componenta hardware este foarte costisitoare
  • Componenta software este şi ea costisitoare şi nu poate fi întotdeauna testată înainte de achiziţionare
  • Insuficienta instruire a resursei umane, fie profesori, fie elevi
  • Programa şcolară este foarte strictă şi nu permite alocarea de timp suficient instruirii asistate de calculator
  • Comunicarea elevilor are de suferit: se pierde obişnuinţa discuţiilor, capacitatea de a argumenta un subiect, se reduce capacitatea de exprimare verbală
  • Apare o izolare a elevului faţă de profesor şi colegii săi; relaţiile sociale şi umane sunt diminuate
  • Nu toţi elevii agreează o astfel de instruire; dacă se au în vedere stilurile de învăţare, cei cu stil practic preferă această metodă




Scrisoare scrisa catre mine... viitor cadru didactic in secolului XXI




Pentru tine, viitor cadru didactic       
 
Am inceput aceasta scrisoare de cateva zile bune...si pana ieri am reusit sa scriu doar titlul. Nici acum nu sunt convinsa daca acest titlu este demn de tine.
Vei reusi tu, sa fii un cadru didactic bun?  De fapt nu cred ca exista bun sau rau, dar mereu te lupti pentru perfectiune ca apoi sa iti dai seama ca nu esti pe delpin multumita.

Si vrei cu tot sufletul tau sa fii acolo, sa controlezi tot, sa actionezi perfect, sa te comporti conform cerintelor, sa respecti programa, sa multumesti directorul, inspectorul, parintii, colegii, dar tot exista ceva sau cineva, care sa te critice si pentru asta ai nevoie de multa rabdare si incredere in fortele proprii.

Stii, timpul se scurge foarte repede, iar tu nu poti sa ramai in urma, trebuie sa fii la zi cu toate cerintele si noile tehnologii, pentru ca noua generatie are o alta inclinatie decat ai avut-o tu la timpul tau. Nu e usor, dar nu este nici imposibil.

Astazi profesorul tau de la Metodologia cercetarii ti-a dat de gandit. Ce ai face daca s-ar scoate scrisul de mana din scoli? Cum mergi tu in fata clasei si le spui copiilor :’’Copii astazi invatam sa scriem. Scoateti tabletele, intrati pe tastatura si apasati pe primul buton. Felicitari! ati invatat sa scrieti litera A” … nu, nu merge asa. Sunt convinsa ca aceasta hotarare nu este asa din pura intamplare, nu a venit unul si a zis: “Oameni buni, eu zic sa nu mai scriem de mana ca nu mai am eu chef! ”. 
Probabil are un efect benefic si prefer sa ma limitez doar la atat deoarece nu m-am documentat indeajuns in aceasta privinta.

Cu alte cuvinte, draga mea, mai am doar cateva sa-ti spun. Sa fii un cadrul didactic in secolul XXI nu este nici usor, nici greu. Ai nevoie de multa incredere in tine, de curaj, rabdare si multa creativitate.
Cu drag ale tale ganduri



marți, 24 martie 2015

Instruirea asistată de calculator (IAC)




Instruirea asistată de calculator (IAC) reprezintă o metodă didactică sau o metodă de învăţământ , care valorifică principiile de modelare şi analiză cibernetică a activităţii de instruire în contextul noilor tehnologii informatice şi de comunicaţii , caracteristice societăţii contemporane .


Sinteza dintre resursele pedagogice ale instruirii programate şi disponibilităţile tehnologice al calculatorului (sistemului de procesare a informaţiei) conferă acestei metode didactice calităţi privind:
  •   informatizarea activităţii de predare
  •  învăţare–evaluare ;
  •  îmbunătăţirea IAC prin intermediul unor acţiuni de : gestionare , documentare, interogare ;
  •  simulare automatizată interactivă a cunoştinţelor şi capacităţilor angajate în procesul de învăţământ conform documentelor oficiale de planificare a educaţiei .




Metoda IAC este înglobată în ansamblul complex de tehnici şi strategii didactice interactive. Software-ul educaţional, produsul instruirii asistate de calculator, nu vizează hotărâtor modificarea conţinutului didactic.


 Aplicat în diferite parcursuri operaţionale (individuale, grupale, frontale, intra- şi extraşcolare), soft-ul educaţional diversifică activitatea didactică, modifică rolul profesorului, favorizează dobândirea competenţelor teoretice şi practice în învăţare. De asemenea, randamentul produsului educaţional este desemnat de calitatea şi multi-funcţionalitatea acestuia.

Prin învăţarea cu ajutorul tehnologiei se urmăreşte acordarea unui control sporit asupra învăţării elevului, prin care acesta îşi asumă responsabilităţi cu privire la ceea ce învaţă, a modului în care învaţă şi a momentului în care decide să înveţe.






 O consecinţă a acestei practici o reprezintă necesitatea ca elevul să îşi asume o responsabilitate ridicată în contextul învăţării. Ei trebuie să conştientizeze faptul că persoana care predă la clasă nu le va mai spune ce, cum, unde şi când să gândească, şi că a sosit momentul ca ei să înceapă să o facă.

 IAC se bazează pe activitatea practică drept sursă principală a cunoaşterii (învăţarea prin descoperire), pe orientarea prioritară a procesului educativ spre satisfacerea intereselor şi trebuinţelor de cunoaştere ale celui care studiază, pe necesitarea organizării de către tutore a unui mediu care să stimuleze activitatea şi interesele spontane de cunoaştere ale elevului.

 Consecinţe pedagogice ale IAC
 Acomodarea încă din ciclul primar cu tehnica de calcul influenţează educarea intelectuală a elevilor, prin:
Stimularea interesului faţă de nou. Educaţia asistată de calculator se bazează pe implicarea interactivă a elevului în acţiunea de prezentare de cunoştinţe, captând atenţia subiectului şi eliminând riscul plictiselii sau rutinei.
 • Stimularea imaginaţiei. Pornind de la jocul pe calculator, elevul dezvoltă abilităţi de utilizare, imaginaţie şi viteză de reacţie într-o prezentare grafică atractivă, ajungând mai apoi la maturitate, ca student, el începe să utilizeze calculatorul pentru a-şi crea propriile programe cu cerinţe specifice.
Dezvoltarea unei gândiri logice. Descompunerea unei teme în etape de elaborare organizate secvenţial, precum şi organizarea logică a raţionamentului, aduc câştig în profunzimea şi rapiditatea judecării unei probleme.
Simularea pe ecran a unor procese şi fenomene, altfel costisitor de reprodus în laborator, ajută la înţelegerea acestora.
Îmbunătăţirea eficaţităţii actului de predare prin exemplificări numeroase.
Pregătirea intelectuală a generaţiei tinere prin autoeducaţie. 
Elevul învaţă în propriul ritm, fără stres şi emoţii care pot să-i schimbe comportamentul.
Evaluarea reală a soluţiilor şi a rezultatelor obţinute.

Noţiuni şi concepte utilizate în IAC Sistemul IAC (Instruire Asistată de Calculator) este un mediu integrat hardware-software destinat interacţiunii dintre cei care deţin un sistem de cunoştinţe şi cei care doresc să beneficieze de acestea, în vederea asimilării active de informaţie, însoţită de învăţarea de noi operaţii şi dobândirea de noi deprinderi.




Încă de la cele mai fragede vârste, instruirea asistată de calculator este un instrument viabil în procesul educaţional.
Programul de instruire reprezintă un mediu în cadrul IAC, unde fiecare elev este tratat diferit în funcţie de particularităţile sale, şi presupune parcurgera unor secvenţe, în ritmul propriu al fiecăruia.

E-learning-ul reprezintă un instrument strategic în procesul de învăţare. 
Testarea electronică, ca şi componentă sau serviciu de e-learning, nu este doar un mod de evaluare a cunoştinţelor, ci şi un mod de creare de noi cunoştinţe. 
În 2013, proiectele româneşti de e-Learning au fost recunoscute pentru calitatea lor la nivel internaţional. Astfel, la două mari competiţii internaţionale de profil, - International Project Management Association (IPMA) şi World Summit Award (WSA) - echipele româneşti au primit nu mai puţin de trei premii. Acestea reflectă optimizarea proceselor educaţionale prin prisma exigenţelor societăţii cunoaşterii, despre incluziunea în materie de educaţie şi despre dezvoltarea de platforme şi portaluri educaţionale destinate elevilor de pretutindeni.



        Trebuie reţinut faptul că prin răspândirea şi diversificarea IAC rolul dascălului va suferi modificări. 
Cadrul didactic se va degreva treptat de activitatea de rutină, dar obligaţiile sale se amplifică prin faptul că va trebui să realizeze noi aplicaţii soft ori să creeze proiecte de programe şi să le adapteze la cerinţele actului educativ.
         Procesul educaţional se va descentraliza, transformându-se dintr-un sistem centrat pe profesor într-unul centrat pe subiecţi.                Dar, oricât de complexe ar fi programele, profesorul rămâne elementul esenţial în procesul de predare-învăţare.

Bibliografie: 
***, Intruire asistată de calculator – Suport de curs, Universitatea din Craiova, 2013, resursă on-line la adresa http://cis01.central.ucv.ro/iac/suport_curs.php accestă la data de 19.10.2013
iota.ee.tuiasi.ro/~aadascal/curs_iac/IAC_Manual_Draft.pdf